Kyllingekød – Tilbered dit kyllingekød optimalt

Et godt og lækkert stykke kyllingekød smager delikat, men du kan hurtig komme til at ødelægge kvaliteten af din lækre kylling, hvis det tilberedes for længe. Vi har nok allesammen prøvet, det med at kyllingekødet bliver mere tørt og mere sejt i konsistensen, hvis det får for lang ti i ovnen eller på stegepanden. Herunder får du lidt gode fif til, når du skal tilberede dit gode kyllingekød perfekt.

Læs nederst i artiklen, hvor du kan købe billigt kyllingekød og slagterkød online

Tilberedning af godt kyllingekød – Pas på den tynde fugl

Når du tilbereder fugl enten som and, gås, kalkun eller kylling, så skal du være opmærksom på, at ernæringsindholdet er en anelse forskelligt betinget af hvilken fugl, der er tale om. Kigger vi på fedtindholdet i disse fire fugle (tabel 1), så er fedtindholdet i and 5,1 g/100 gram fugl, fedtindholdet i gås er 7,1 g/100 gram fugl, fedtindholdet i kalkun er på 2,2 g/100 gram fugl, mens fedtindholdet i kylling er på 5,7 g/100 gram fugl.

Så umiddelbart, så ligger kyllingekødet altså i den øvre del indenfor disse fire fugle rent fedtmæssigt, men det er vigtigt at understrege, at kyllingekød også sælges meget mere magert i supermarkederne. Specielt kyllingebryst eller kyllingeinderfilet er meget mere magert, her ligger fedtindholdet ofte på mellem 2 til 3 g/100 gram fugl. Det er lige præcis i denne type af det mere magre kylllingekød at udfordringerne kan opstå. For her er det meget nemt at komme til at tilberede kyllingekødet for længe, og så bliver kyllingekødet sejt, tørt og nærmest uspiseligt.

.

Tabel 1. Fedtindhold i råt fuglekød angivet i “g/100 gram rå fugl” (Frida, 2016).

 

And

Gås Kalkun

Kylling

Protein

18,3

22,8 21,3

19,3

Kulhydrat

1,8

0,7 0

0

Fedt

5,1

7,1 2,2

5,7

Vand

73,8

68,3 75,5

74,0

.

Når der skal steges kyllingekød, enten på stegepanden eller i ovnen, så er det særlig vigtigt at være opmærksom på ikke at tilberede de magre stykker af kyllingekød for meget.

Et godt tip er at pakke det magre kyllingekød ind i stanniol eller i et ovnfast fad med låg, hvis du tilbereder denne type af kød i din ovn. For på den måde kan du bedre holde på saften i kødet. Dernæst er vigtigt rent mikrobiologisk at være meget varsom med kun at give kødet eksakt den anbefalede centrumtemperatur. Er der tale om hele fugle, så bør der opnås en centrumtemperatur på 75 grader celsius. Dette kan opnås ved at fuglen tilberedes i ovn til eks. 65 grader og tages ud og ligger og hviler 10 til 15 minutter. Så fordeles den tilførte varme på overfladen til resten af kødet.

Husk altid at kontrollere den anbefalede centrumtemperatur på 75 grader celsius med et termometer, det er ikke altid nok at se på farven af kødet. 

.

Pas på bakterier i kyllingekødet

Du har sikkert hørt det mange gange før, men bare lige for en odens skyld. Så pas på hygiejnen, når der håndteres kød hjemme i privaten, hunder også kyllingekød. Vi har hørt det mange gange før, men det ændre ikke ved at en bakterie som Campylobacter tidligere er påvist at forekomme i 25% afkølet kyllingekød i stikprøver foretaget af fødevarestyrelsen (FVST 2005).

Campylobacter-bakterier kan forårsage diarré (evt. blodig), kvalme, mavesmerter og sommetider feber og inkubationstiden for Campylobacter svinger mellem 2 til 10 dage og sygdommen varer en uges tid (FVST 2005). Så der god grund til at vaske fingre grundigt, holde en god hygiejne under tilberedning. Husk at gennemstege kyllingekødet grundigt uden at udtørre kdet og gøre det usiseligt – speielt de magre stykker som inderlår og bryststykker.

.

Køb økologisk slagterkød online

Der er efterhånden en del muligheder for at spare al arbejdet med at transportere kødet hjem i køleskabet eller fryseren. Spar besværet og bestil dit økologiske kyllingekød online lige her.

Klik her og se de mange tilbud med økologisk slagterkød >>


 

.

Kilder

Frida 2016. Velkommen til fødevaredata, DTU Fødevareinstituttet. Link: http://frida.fooddata.dk/

FVST 2005. Fakta om fødevarehygiejne – Bakterier. Fødevarestyrelsen. Link: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/2005212.pdf

Skriv et svar

Navn *
E-mail *
Websted